Ja tu byłam
Prawie 30-osobowa grupa scholi „Pociąg do Nieba”, działająca przy parafii św. Katarzyny Aleksandryjskiej w Słupi Kapitulnej piekła „Katarzynki”, które przy okazji parafialnego odpustu mogli nabyć uczestnicy mszy świętych.
Ciasta makowe były bohaterem konkursu kulinarnego podczas tegorocznego Forum Kobiet w Centrum Wystawowo-Edukacyjnym w Gołaszynie, zorganizowanego przez Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
15 dań, w których jednym ze składników był ziemniak, można było degustować podczas XI Święta Ziemniaka w dolnośląskim Piękocinie.
Po raz szósty w tamtejszym arboretum odbył się Śląski Festiwal Kapusty, łączący w przepięknej scenerii polską tradycję ze znakomitą zabawą.
Nie zawiódł się ten, kto odwiedził tegoroczne Targi Smaki Regionów w Poznaniu - święto żywności regionalnej, certyfikowanej i wytwarzanej tradycyjnymi metodami.
Krokiety ziemniaczane, pyry z gziką, zapiekankę ziemniaczaną, a nawet napój pyrkowy serwowano podczas II Święta Szkaradka w Szkaradowie.
Szarlotki, rogaliki, kompot z dyni, zapiekane ziemniaczki, pyry z gziką, to tylko niektóre z propozycji kulinarnych prezentowanych podczas imprezy „Wielkopolska Wieś Zaprasza”.