Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Porady kulinarne

Kiedy nie można zaprosić partnera lub partnerkę na kolację do restauracji, można zorganizować przemiły wieczór z ukochaną osobą w domowym zaciszu. 

W tropikalnej Azji uprawia się go od ponad 3.000 lat. Jest jedną z tych roślin, bez których wiele narodów nie wyobraża sobie życia. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. W polskiej kuchni, w sproszkowanej postaci, dodaje smaku flakom, pasztetowi z zająca i piernikowi.

Co zrobić, by sztandarowa świąteczna zupa zachwyciła naszych gości?

Pogoda za oknem nie rozpieszcza. Wszechogarniający ziąb zaczyna nam dawać się we znaki. Dlatego zwłaszcza zmarzluchy nie odmówią pełnej smaku, rozgrzewającej herbaty, która umili powrót do domu, zaszycie się w kącie z książką czy długie pogaduchy z przyjaciółmi. 

Sezon na maliny w pełni i jest ku temu okazja, żeby wykorzystać ich właściwości odżywcze i zdrowotne. Owoce te warto jeść świeże. Są doskonałą bazą do przygotowania pysznych deserów. Z malin robi się doskonałe leguminy, kremy, musy i galaretki. Najpopularniejszym przetworem z tych owoców jest sok oraz dżemy i przeciery.

Na ogół uważany jest za chwast, a tak naprawdę to roślina o bardzo cennych właściwościach.

Wysiewana na odwróconych doniczkach, owiniętych watą czy talerzach wyłożonych watą, wykorzystywana jest do dekoracji stołu w okresie Świąt Wielkanocnych i najczęściej w tym okresie jest spożywana.