Ja tu byłam
Kuchnia francuska wywierała przez wieki duży wpływ na inne kuchnie, zwłaszcza zachodniej Europy. Najczęściej kojarzona jest (choć nie zawsze słusznie) z żabimi udkami, ślimakami, bagietką, serami i winem.
Gruzińskie jedzenie, o którym można powiedzieć tylko jedno: niebo w gębie!
Tym razem jutrosiński "Szwagier" zabrał nas w podróż do Meksyku.
Zdrowa i prosta – tak zazwyczaj postrzegana jest kuchnia grecka. Charakteryzuje się, m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw, zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół, baraniny i ryb.
W Poznaniu miała miejsce wielka uczta regionalnej polskiej kuchni, tradycyjnych receptur oraz niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wszyscy amatorzy żywności opartej na lokalnych i tradycyjnych recepturach mogli spróbować, m.in. wędlin, serów - smażonych, kozich czy dojrzewających, miodów, wyrobów piekarniczych i cukierniczych, przetworów owocowo-warzywnych z ekologicznych gospodarstw czy olei tłoczonych na zimno.
- Szczegóły
- Ja tu byłam
- Odsłony: 3189
Włoską ucztę swoim gościom zaserwował Marcin Olzacki w swojej jutrosińskiej restauracji.
Wypieki, zupy, desery, konfitury, pasty, sałatki, dżemy i kompoty prezentowano na stołach pakosławskich kół gospodyń wiejskich podczas wystawy „Smaki jesieni”, która odbyła się w Osieku (powiat rawicki).